Vel gjennomført bispevisitas!


Til tross for mange begrensninger på hva vi kunne gjennomføre og ikke, så er vi veldig fornøyde med hvordan visitasen ble.

ONSDAG 10.MARS

Tekst og bilder av Rigmor Lerengen

Den første dagen for Bispevisitas i Nannestad startet i Holter kirke med morgenbønn kl 09. Nådehilsen og velkomstord var ved Prost Liv Berg Krohn-Hansen. Sokneprest Lilja Kristin forrettet over dagens bibelord som var fra Joh 11, 45-53. I henhold til restriksjonene spilte og sang organist Janne salmene "Syng i stille morgenstunder" og "Når dagen atter sender". Velsignelsen var ved Biskop Atle Sommerfeldt. Morgenbønnen ble også overført digitalt.

Dagen fortsatte med møter hvor ansatte ved Kirkekontoret deltok.

Lunsj ble servert kl 12.30 og det var Grønn kirkering som hadde ansvaret for dette. Lokal mat er absolutt et naturlig valg for Grønn kirkering og slik ble det også i dag. Forretten besto av en tallerken fyllt med leverpostei, rull, grønnsaksalat, saltet elgkjøtt, abbor, lefse med lam, timiansmør, syltet rødløk og gulrot- staver kokt i appelsinjuice med anisstjerner - det aller meste lokalt og hjemmelaget. Ferske karverundstykker fra Eva er en selvfølge.

Hovedrett var Eva's kjøttsuppe på god kraft. Dessert, sveler med rømme og rørte jordbær.

Liv, Gunn og Inger i Grønn kirkering hadde pyntet Kjerkestua ekstra fint i dag til ære for gjestene og for å vise hva Grønn kirkering driver med gjennom året, det være seg produksjon av ting som selges på Familieverkstedet før jul, binding av kranser og pynting i kirken og at alt går på bruk av det naturen har å by på samt lokale råvarer og gjenbruk.

Det ble en begivenhetsrik og fin dag for vertskapet som ble glade for rosende ord fra både biskop og prost for mat og selve konseptet som Grønn kirkering arbeider etter.

Jeg tror alle involverte sitter igjen med samme gode inntrykk, og vi gleder oss allerede til neste del av visitasen som blir til høsten. 

TORSDAG 11. MARS 

Tekst: Stian Berntsen

Foto: Magnar Haraldsen

 

 

Bispevisitas i Bjørke Kirke

 

Torsdag 11. mars besøke Biskop Alte Sommerfeldt Bjørke kirke, dagen startet med morgenbønn kl 8.30. Det var et vintervær denne dagen, snøen lavet ned over skibygda. Noen få hadde tatt turen til kirken denne morgenen. Biskopen hadde et annet program utover dagen før han kom tilbake litt senere på ettermiddagen.

Kl 16.30 var Biskopen tilbake på kirkegården. Her var det middag som stod for tur. Nannestad 1 speidergruppe hadde stilt opp og lagd middag over bålpanner, denne ettermiddagen. Dette var et åpent arrangement for alle. Speiderne serverte suppelapskaus kokt på lammelår. Grytene hang over flere bålpanner på området. I tillegg var det mulig å grille sine egne pølser. Dette kaller vi smaken av speiding.

Speideren hadde lagt i stand dette i samarbeid med menighetsrådet i Bjørke. Dette kom i stand etter drodling mellom sogneprest Svein Skulstad og leder av menighetsrådet Stian Berntsen, som også er aktiv i den lokale speidergruppen.

Diakon Svein Arne Bergli hadde invitert spesielt konfirmantene som tilhørte Bjørke denne dagen, og mange dukket opp. Så totalt var det rundt 70 stk tilstede som vrimlet rundt på kirkegården denne ettermiddagen. Programmet til Biskopen var kraftig redusert pga av koronarestreksjoner, men Biskopen som selv er gammel speider, koset seg på dette speiderarrangementet.  Hans far var speider i over 80-år, og møtt Robert Baden Powell grunnleggeren av speideren, mens han selv gav seg som 17 åring.

Stian Berntsen snakket med Biskopen om en av sin flotteste speidertur, som gikk til Kenya i 2001. Og minnene satt løst imellom begge. Biskopen har også selv reist en del, og også besøkt Baden Powell museet som ligger i Kenya, samt besøk gravplassen han på kirkegården rett utenfor Nairobi. Så her var det mye å snakke om.

Biskopen minglet rundt og traff både speidere og konfirmanter på kirkegården. Og biskopen var veldig opptatt å snakke med ungdommen om hva som opptar dem om dagen. Rundt bålpannen hvor det var grilling av pølser, var det god snakk rundt bålet.

Rundt om på kirkegården var det hengt opp en refleksjonsløype over innholdet i speiderloven. Alle som fullførte fikk med seg hvert sitt speidermerke med hjem fra begivenheten.  Ved avslutningen til slutt, overbrakte speiderne en gave til Biskopen, han fikk siste utgave av speiderboka, med en oppfordring om å ta opp igjen noen gamle kunster på speiderfronten og gi kunnskap videre til barnebarn.

Er det noe speiderne ønsker alle skal huske og tenkte på etter refleksjonsløypa er det speiderlovens § 4: En speider er en god venn.

Etter dette fortsatte Biskopen og menighetsrådet inne i kirken. Hvor man hadde 1,5 time til rådighet. Her fikk menighetsrådet fortelle litt om sin virksomhet, snakket om utfordringer og muligheter. Det var en god dialog for alle parter.

Takk for besøket!

 

SØNDAG 14. MARS

Tekst: LIlja Kristin Thorsteinsdottir

Foto: Asgeir Bøen

Tusen takk for vel overstått visitas

Etter en innholdsrik uke var bispevisitas fullført søndagen 14.mars med gudstjeneste og biskopens foredrag. På grunn av smitteverntiltak ble det tilrettelagt for deltakelse, med inviterte deltakere fra lokalsamfunnet. Biskop, prost, sokneprester, diakon, kirkemusiker, kirkeverge, ordfører, leder for fellesråd og representanter fra menighetsrådene medvirkede. Kirkelige ansatte og frivillige er fylt av glede og takknemlighet over det at i løpet av den uken hadde vi fått erfare storfin visitas og nærerike dager, på tross av innstramminger og restriksjoner. på vegna av menighetene vil jeg bruke denne anledning til å takke.    

Vi takker vår biskop Atle Sommerfelt, prost Liv B. Krohn-Hansen og seksjonssjef for kirke- og samfunn avdeling, Endre Fyllingsnes. Takker til ordfører Hans Thue og andre representerer fra kommunen og Nav. Tusen takk til menighetene, fellesråd, menighetsrådene og menighetsrådsledere i Nannestad. Videre sender jeg stor takk til speiderne, kirkelige ansatte, frivillige og til alle dere som bidrog til god tilrettelegging av visitasen, slik vi fikk den gjennomført. Tusen takk til dere som strakk dere langt til å finne måter til å oppnå det meste ut av de dagene som vi fikk til rådighet.

Vi takker for viktige og betydningsfulle dager. Dager med tett program, møter og samtaler. Dager som ga oss bla. muligheter til å reflektere over hvordan vi ønsker at menighetene i Nannestad skal fremstå og hva vi kan bidraga med til å nå det målet. Vi er takknemlige for ny motivasjon og nytt håp. For biskopens gode preken og foredrag, samt ordførerens kommentarer og respons til det. Vi er og takknemlig for gode tilbakemeldinger fra biskopen på vegna av bygda vår, samtidig takker vi for nye inspirerende tanker og ideer, samt utfordringer til å ta med oss på vegen videre.

Vi skulle gjerne hatt enda flere møtepunkter, møtt flere mennesker i ulike aldersgrupper og livssituasjoner. Vi skulle gjerne hatt møter med andre trossamfunn og foreninger av ulike slag i menighetene og samtidig kunne visa fram mer av bygda vår, skoler, institusjoner og bedrifter. Det ser vi fram til få det gjort når smittesituasjonen er under kontroll og restriksjonene er lettet. Vi vet ikke hvor lenge restriksjonene vil vare. Jeg ber om at dere må holde ut, ikke miste motet og ikke miste frimodigheten. Når vi nærmer oss høsten, blir programmet forhåpentlig åpen for alle og informasjon blir lagt ut på sosiale medier og i menighetsblad. Vi ser frem til et nytt besøk av biskopen med følge og ønsker de hjertelig velkommen til bygda vår, Nannestad

Lilja Kristin Thorsteinsdottir

Tilbake