Plantefarging av garn i Grønn kirkering Holter


En av årets «happening» (ja, for det er det virkelig) gikk av stabelen fredag 13.8. da flere av Grønn kirkerings medlemmer møttes i hagen hos Liv hvor plantefarging av garn skulle foregå.

Plantefarging av garn i Grønn kirkering Holter

 

På forhånd hadde Inger og Gunn tilført garnet "alun" som hadde ligget i vann som var kokt opp og fortsatt varmt. Dette gjøres for at garnet skal trekke til seg fargen bedre og kalles "beising".

Det var fortsatt mye arbeid til oss også, som skjæring av blader fra rabarbra, blomsten som skulle klippes av Gullris og plukke bladene av bjørkekvister. Det er en omfattende prosess, men jammen har en "lønn for strevet" - helt utrolig å se at garnet forvandles til det reneste «gull». Deretter legges garnet i "ei varm suppe" av forskjellige planter som løkskall, bjørkeblad, reinfann og rabarbra.

Ved å tilsette jern, blir fargene mørkere. Den lilla/rosa/rød er kokt med "korsenille" som er en "lus" som er på kaktuser i Sør-Amerika.

Garnet kan vi bruke til innslag i vev, strikke pulsvarmere, sjal på tykke pinner og mye mer - kreativiteten råder. Kvister som ble til overs etter at bladene var plukket av bjørka ble lagt i vann og disse ble bundet til grunnlag for kranser som skal bindes før jul.

 

Vi takker Liv for at vi kunne være i hennes innholdsrike hage. Vi takker Eva for deilige lunsjmat som besto av hjembakte rundstykker med nydelig salat og annet godt. Inger og Gunn hadde gjort en kjempejobb før hele fargeprosessen kunne starte, slik at vi andre kom egentlig til "dekket" bord" - så tusen takk til dere alle.

 

13.8.21/ Rig

 

Tekst: Rig

Foto: Liv og Rig

Tilbake