Søndagstanker Søndag 10. september


Jesus er veien, sannheten og livet!

Søndagstanker

Søndag 10. september

15. søndag i treenighetstiden

Tekst: Matt 5,38–48

Elsk de som irriterer deg!

 

Det var en gang et kurs i mindfulness, sånt som stressede mennesker går på for å lære å leve i nuet. Her skulle vi prøve kjærlighetsmeditasjon, og for ei nøktern jente fra Trøgstad er sånt vanskelig å ta alvorlig. Men der satt vi på hver vår stol. Vi skulle lukke øynene, se for oss et annet menneske, kanskje Magda, og forsøke å hente fram kjærlighet for henne og si inne i oss: «Magda, her er kjærlighet fra meg».

Først et menneske vi var glad i. Det var uvant, men fint. Så en vi likte sånn passe. Jojo. Men så: «Se for dere et menneske dere synes er vanskelig. Forsøk å hente fram kjærlighet for dette mennesket.» Å… alt protesterte inni meg. Men man gjør som læreren sier, og plutselig – et lite glimt av kjærlighet. For en glede!

Da jeg senere ble kristen og nysgjerrig på denne Jesus, var det godt å kunne hente fra levd liv. For når Jesus sier: «Elsk deres fiender.» (Matt 5,38-48), så sier han bare at vi skal gjøre det, han forklarer ikke hvordan. Selv fikk jeg lære hvordan, av en buddhist, på kurs i mindfulness.

Dessuten er Jesus her så kompromissløs at det ikke er sunt. Heldigvis har vi moderne psykologi, som ber oss være forsiktige med dem som har gjort oss alvorlig vondt og ikke vil ta ansvaret. Vi skal ikke elske dem, ikke alltid tilgi dem heller. Vi kan prøve å forsone oss med at de finnes, det får være nok. Heldigvis er det ikke så mange sånne, de fleste «fiendene» våre er vel mennesker vi synes er irriterende. Og de kan vi jo prøve å elske. Kanskje litt kjærlighet er akkurat det de trenger.

Bibelen kan ikke stå alene, tror jeg. Jesus er veien, sannheten og livet – og iblant trenger vi hjelp fra andre religioner og moderne vitenskap for å forstå hva han sier og leve som han vil. Takk Gud for dem.

 

Tyra Ekhaugen

 

Tilbake